vrijdag 21 december 2012

Eindverslag

Hier vind u een link naar onze tekeningen en eindverslag

Toleranties

Methodiek

Passingen en boringen

Om de juiste passing en boring waarde te bepalen is er gebruik gemaakt van de tabellen Eenheidsboring en Eenheidsasstelsel uit de Tabellenboek voor metaal techniek, resp. op pagina’s 86 en 87.




Vorm en plaats toleranties

Om de vorm en plaats toleranties hebben we gebruik gemaakt van de tabellen op  p92-93 in de Tabellenboek voor metaal techniek.
Ook is er rekening gehouden met de informatie uit het boek  Maten en tekens, G.J. Storm. Daar word vernoemd (p94) dat de vorm- en plaatstoleranties mogen geomiteerd worden indien de normale werkomstandigheden voldoende zuiverheid genereren. Omdat dit een fictieve opdracht is zonder, medeweten van toleranties van de productie machine, hebben we ons beperkt tot de meest noodzakelijke toleranties. Het is zinsloos om toleranties op een tekening toe te voegen indien een machine deze voorwaarden altijd haalt, het nodig plaatsen van de toleranties moet gebueren in overleg met de werkplaats.

Ruwheid

De ruwheid is bepaald aan de hand van de tabellen in Vaktekenen en tekeninglezen, leerboek deel 2A, op pagina 126.



Behuizing

De behuizing van de boormachine bestaat uit twee helften. De twee helften zijn niet 100% identiek er zijn een paar verschillen op hierdoor gaan we eerst de delen bespreken die bij de twee helften gelijk aardig zijn en daar na de aparte kenmerken die elke helft heeft.

Assemblage

De behuizing van de boormachine is een stuk bestaande uit ABS die door middel van spuitgieten gevormd word (voor het spuitgiet proces zie bijlagen ). Er zijn een paar belangrijke maten en tolerantie dat men bij het spuitgieten van de behuizing goed in de gaten moet houden . de belangrijkste hier van is de afstand tussen de twee centerlijnen, die van de motor blok en die van de van de boorkop. Want als deze tolerantie niet gerespecteerd word zullen de twee tandwielen niet goed over lappen waardoor er een slechte aangrijping is van de tandwielen. Dit resulteert in een grote slijtage van de tandwielen.  Dan zijn er nog een paar belangrijke plaats tolerantie die men moet controleren namelijk alle plaats toleranties van de boringen deze moeten gerespecteerd worden anders zullen onze twee helften van de behuizing ni in elkaar passen. Andere maattolerantie waarmee we nog rekening moeten houden  zijn die van de opening waar men de twee schakelaar moete zetten, de hoofdschakelaar en de schakelaar die de draai zin van de boor bepaald. Andere maattoleranties zijn die van de lager bus. De afstand tussen de twee kleine boringen en de afstand tussen de kabel hulp stuk houders. De positionering van de houder van de motor as   

Bijzonder kenmerken van eerste deel      

Aan het einde van de boormachine waar de elektrische kabel binnen komt zijn er twee boringen hier bij moeten we nog een plaats tolerantie aan toevoegen

Standaard onderdelen


hier bij hebben we niet echt een tolerantie want deze zijn standaard onderdelen de tolerantie word bepaald door de kwaliteitscategorie  van de stukken die men wilt hebben in ons geval hebben we voor de grove uitvoering gekozen

Schakelaars

deze zijn schakelaars die door een spuitgiet proces tot stand zijn gekomen waarbij de positionering van de onderdelen minder van belang is dus hebben we hierop geen toleranties geplaats maar dit is ook niet nodig.

Kabelhouder

Deze is een stuk rubber dat gebruikt word om de beschadiging van de elektrische kabel tegen te gaan door het fijt dat deze stuk uit rubber gevormd is moeten we geen tolerantie zetten omdat we door het elastische kenmerk van rubber deze tolerantie onnodig worden  

Kabel klem

Dit stuk heeft geen tolerantie omdat we deze tolerantie hebben kunne weg werken door dat we de boringen waardoor de twee schroeven in zetten groter te maken dan de twee schroeven waardoor onze positionering van het stuk bij elke boormachine anders is maar dit heeft in dit geval geen groot belang

Printplaat

     
De print plaat word door middel van wanden van de boormachine en ander wanden vastgehouden waardoor er echt geen tolerantie nodig is omdat het stuk speling heeft in de behuizing  

Sub-assembly

As I

Assemblage:

Op as 1 word een waaier bevestigd, gevolgd door de motor kern, welke aan de as is vastgelijmd. Achter de motor kern bevind er zich ook een rollement welke dient om een rubber stuk over te brengen. Dit rubberrenstuk zit vast geklemd in de behuizing en word gebruikt als steunpunt van de as om te kunnen roteren.

Passingen en boringen:

Op  as 1 (?) zit een koperen spoelkern vastgelijmd, deze dient om door de stator van de motor die er rondom zit met een luchtruimte tussen in aangedreven te kunnen worden. Om de warmte die genereert word door de electro motor wordt afgekoeld door een waaier (?) deze zit vast met een vaste passing met diameter 8R7 op de as welke een diameter van 8h6  heeft, ook is er een rollement(?) met de zelfde vaste passing bevestig op de as.

Toleranties:

Er is een totale axiale slag tolerantie geplaatst op de as zodat deze binnen de tollerantie waarden zou roteren. Om deze tolerantie te bepalen is er rekening gehouden met de ISO2768mK norm.

As II met de boorkop

Assemblage

As 2 (11) zit vast in de draaikop(8), over de as (2) worden dan de passing(9) en daarna een rondel(10) geschoven. De passing dient om de as correct te positioneren in de behuizing (zie hoofd assembly). Nadat de passing (9) is toegevoegd, word er nog een rondel bijgeplaatst om dat het tandwiel grotere oppervlakteruwheid heeft als het rakend passings vlak. De rondel zorgt ervoor dat de passing dus beter kan roteren en zo de levensduur van het toestel vergroot word.

Passingen en boringen

We nemen op as 2 (11) een as met diameter waarde van 10h6, een boring van het tandwiel (1) en de draaikop (8) kan dan een diameter 10R7 genomen worden om een vaste passing te bekomen. Het stuk passing (9) zit los rondom de as, net zoals de rondel (10), hiervoor is dan gekozen voor de losse passing met een diameter 10F7.
Rondom de draaikop(8)  zit nog een kogellager (7) en een draaistuk (6). Op de plaats waar dat deze stukken over komen is er gekozen voor een diameter van 31h6. De voorgenoemde stukken (7,6) krijgen dan een overgangs boring van 31J7.
In de draaikop (8) zitten ook drie grijpstukken (2) die, door de draaikop moeten kunnen worden geschoven om de boorkop vast te grijpen. Daarvoor hebben ze dus een losse passing nodig. In de draaikop (8) worden drie gaten schuin geboord met een diameter van 7H7 , de grijpstukken (2) krijgen dan een diameter van 7h6.
Op de draaikop komt ook nog een aluminium sluitstuk met een overgangs passing 26J7, terwijl voor de top van de draaikop een waarde van 26h6 is genomen.


Stuktekeningen:

Passing (9)

Functionele maten

Op het stuk passing (9) staat op het klemstuk, welke klemt in de behuizing, een tolerantie van 2.5 +0.1. Dit omdat deze maar een bepaalde afwijking mag hebben opdat het stuk nog in de behuizing zou passen.

Vorm en plaats toleranties

Er worden geen extra vorm toleranties toegevoegd, omdat de vorm voldoende gedefineerd is door de passing en functionele maten.

Ruwheidswaarde

Om deze waarde te bepalen, is er gebruik gemaakt van de tabellen in Vaktekenen en tekeninglezen, leerboek deel 2A, op pagina 126. Er is gekozen voor een algemene ruwheid van 12.5 omdat de as gedraaid is, tabel 16
Voor de andere ruwheidswaarde, hebben we gekeken naar de functie van het werkstuk, er is gekozen voor een gewoon glijvak en een equivalente ruwheidswaarde van 0,8. Waarden komen uit tabel 15-2.


As 2  (11)

Functionele maten

Een tolerantie word op het dikste as gedeelte gezet, 50+-0.2,  wantop dit stuk komt de draaikop te steken en het is noodzakelijk dat deze binnen in de behuizing past. De andere kant van de as word geen tolerantie gezet omdat deze ruim de plaats heeft om te bewegen.

Vorm en plaats toleranties

Er is een totale axiale slag tolerantie geplaatst op dit zodat deze binnen de tolerantie waarden zou roteren. Om deze tolerantie te bepalen is er rekening gehouden met de ISO2768-mK norm.

Ruwheidswaarde

Omdat er op de as verschillende vaste passingen komen te zitten is er gekozen voor een ruwheid van 0,4, equivalent met een glad persvlak.

Draaikop  (8)

Functionele maten

Er is een functionele maatgezet in de boring waar dat de as(11) in moet worden bevestigd. Dit opdat de boormachine in de behuizing zou passen.

Vorm en plaats toleranties

Er is een totale axiale slag tolerantie geplaatst op dit zodat deze binnen de tolerantie waarden zou roteren. Om deze tolerantie te bepalen is er rekening gehouden met de ISO2768-mK norm.

Ruwheidswaarde

Er is gekozen voor een normale algemene ruwheid van 6,3. Voor de boringen waardat de grijpstukken doorkomen is gekozen voor een gewoon glijvlak met equivalente ruwheid 1,6.Daar  waardat de as bevestig word is gekozen voorn een gewoon glijvlak, 0.8.

Sluitstuk  (5)

Ruwheidswaarde

Er is gekozen voor een algemene ruwheid van 0.4. Dit omdat de buitenkant,dient als siervlak en de binnenkant over de draaikop moeten kunnen schuiven

Rondel (10)

Ruwheidswaarde

Er is gekozen voor een normale algemene ruwheid van 0,8., omdat het vlak goed moet kunnen glijden tussen het tandwiel(1) en de passing(9).

Tandwiel(1)

Volgens het boek Maten en tekens (G.J. Storm, p162) moeten de volgende gegevens op een technische tekening van cilindrische tandwielen met uitwendig vertanding

  • ·         het aantal tanden
  • ·         de modulus
  • ·         steekcirkelmiddenlijn
  • ·         normnummer theoretisch profiel
  • ·          profielverschuivingsfactor
  • ·         Nauwkeurigheidsklasse
  • ·         maat voor de tanddikte
  • ·         tekening nr. van het samenwerkend tandwiel
  • ·         de hartafstand van het stel tandwielen
Het cilindrische gedeelte heeft 48 tanden, z, en een normale modulus mn van 0,8, de tandbreedte bedraagt 12mm, oftwel 15 x m, een mat die gebruikt word voor grof tot fijn verspaande tanden. De norm vinden we niet terug, tenzij we er voor betalen. Maar we volgen het voorbeeld in het voorgenoemde boek op pagina 162 en plaatsen de NEN 1629 norm. Om een schuine vertanding te berekenen gebruiken we tandhoek β= 13° en we vinden dan een schijnbare modulus  ms= mn/cos β= 0.82 mm. Hiermee kunnen we dan de steek circkel d  berekenen d=ms x z. Waaruit we dan de asafstand vinden door het gemiddelde van de twee steekcirckels te neme n van de samenwerkende tandwielen.
Het tweede tandwiel is niet helemaal uitgewerkt  omdat hiervan geen uitleg over stond  in de Tabellenboek voor metaal techniek of in de Maten en tekens.
Enkel  het samenwerkende stuk  is geïdentificeerd , nl JW_AS_3.1  en de tanden z=15.

Ruwheidswaarde

Er is gekozen voor een normale algemene ruwheid van 1.6.

maandag 17 december 2012

Passing stuk

Sub-assembly JW_AS2 heeft verschillende stukken die in elkaar moeten passen.

  • Zo heeft stuk nr.11, JW_AS2_1, de as, een waarde van 10h6
  • Stuk nr.9 JW_AS2_4, passing, heeft een passing waarde van 10F7, zodat het een losse passing vormt over de as.
  • Stuk nr.8 JW_AS2_3, draaikop op as, heeft een passing waarde van 10R7 ,zodat het een vaste passing vormt op de as.

zaterdag 17 november 2012

Referentie as II versie 1

Referentie As 2
Nog een schroefdraad op de as van voor zetten, misschien nog meer detaisl toevoeren.

maandag 5 november 2012

Refferentie assen

Refferentie assen en workload


Lucien gaat de electrische bedrading, de knoppen, het omhulsel en de aandrijving van de motor tekenen.

Jan gaat de twee assen tekenen en het plaatje dat deze twee verbindt.